dinsdag 17 februari 2015

Invriezen

Er wordt jaarlijks al heel veel eten weggegooid, maar zonder onze vriezer zou dit nog veel meer zijn. Belangrijk is wel dat je de vriezer overzichtelijk houdt en niet te vol stopt, anders belanden ze uiteindelijk toch in de prullenbak. Ook is het handig om op elk bakje of zakje een stickertje te plakken met de naam van het gerecht en de datum. Nu een paar tips welke ingrediƫnten/gerechten je ideaal kunt invriezen, zonder dat de smaak verloren gaat.
















Rode pepers en kruiden
De rode pepers en kruiden zijn bij de Turkse supermarkt vaak heel goedkoop, maar deze zit bij ons niet om de hoek. We slaan daarom vaak een voorraad in en stoppen deze in bakjes in de vriezer. Rode peper kan in zijn geheel, maar de kruiden kun je beter fijn snijden voordat je ze invriest. Let wel op: niet alle kruiden kun je goed invriezen. Vooral stevige kruiden zoals peterselie en koriander zijn hier geschikt voor.

Brood
Bij ons thuis eet iedereen ander brood dus dan is de vriezer echt een uitkomst. Ik eet namelijk geen heel brood op binnen 2 dagen en de 3e dag is het toch echt te oud geworden. Stop het brood zo vers mogelijk in de vriezer en je proeft weinig verschil als je het langzaam laat ontdooien.

Cake en cakejes
Vrije middag en zin om te bakken? Maak een lading cakejes of 1 grote cake en stop deze, nadat je zelf wat geproefd hebt natuurlijk, in de vriezer. Ideaal als er visite komt en je geen tijd hebt om te bakken. Of als je spontaan zin heb in een stukje cake. Laat de cake op kamertemperatuur ontdooien en niemand zal proeven dat je ze uit de vriezer hebt gehaald.

Gesneden paprika
Trek een middagje ervoor uit om flink wat paprika’s te snijden en deze te verdelen in kleine porties voor de vriezer. Het scheelt je weer wat werk als je een snelle maaltijd moet maken en de stukjes zullen vanzelf ontdooien als je ze gaat bakken. Geen paniek dus als je ’s ochtends vergeten bent om ze uit de vriezer te halen.

Soep
Soep wordt bij ons vaak in grote hoeveelheden gemaakt, waardoor er altijd een restje overblijft. Laat dit afkoelen en stop het in bakjes in de vriezer. Zorg wel dat ze goed sluiten zodat ze niet gaan lekken in het begin. Zo heb je altijd een snelle maaltijd in huis als je geen zin hebt om te koken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten