dinsdag 11 november 2014

Pasta met rode saus

Ik wil het eerste artikel van mijn blog beginnen met 1 van mijn favoriete gerechten. De naam klinkt niet echt spectaculair, maar als we het thuis over de pasta met rode saus hebben, weten we precies welke pasta we bedoelen. Deze pasta verandert nog wel eens thuis, we hebben al meerdere varianten gekend door de jaren heen. De meest recente versie van de rode saus zal ik nu met jullie delen. Hij is gebaseerd op een recept dat 2 vriendinnen hadden gemaakt toen we omstebeurt voor elkaar gingen koken. Ik heb hem zelf wat aangepast en het is tot nu toe mijn favoriete rode saus.















Ingrediƫnten (voor 4 personen):
300 gram van jouw favoriete pasta
4 varkenssaucijzen
750 ml passata
125 ml rode wijn
4 ansjovisfilets in stukjes
3 trostomaten
1 ui
2 teentjes knoflook
1 blik artisjokharten
1 eetlepel suiker
1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
20 groene pitloze olijven
Wat verse basilicumblaadjes
Wat eetlepels geroosterde pijnboompitjes
Flink wat Parmezaanse kaas

Bereiding:
-       Snijd de ui en de knoflook fijn en leg deze apart. Snijd vervolgens de tomaten in blokjes en de olijven in ringetjes. De artisjokharten kun je eventueel een keer doormidden snijden.
-       Haal het vel af van de varkenssaucijzen en scheur het vlees in stukjes, hier krijg je lekker vieze handen van.
-       Fruit de ui en de knoflook aan en voeg daarna de stukjes ansjovis toe, deze zal een beetje gaan smelten. Daarna mogen de stukjes worst erbij. Zodra de worst gaar is voeg je de rode wijn toe (hoe beter de wijn, hoe meer smaak hij zal geven) en laat je deze helemaal inkoken.
-       Als alle wijn verdampt is mogen in 1 keer de tomaten, passata, olijven en artisjokharten erbij. Voeg ook wat peper, zout, Italiaanse kruiden en de suiker toe. De suiker zorgt ervoor dat de saus niet te zuur wordt door de tomaten. Laat de saus nu 10-15 minuten koken op een laag vuur.
-       Terwijl de saus aan het pruttelen is kun je de pasta gaan koken. Wanneer je verse pasta gebruikt hoef je deze pas aan het eind te koken aangezien deze snel gaar is.
-       Zodra je saus klaar is garneer je op het bord de pasta met wat verse basilicumblaadjes, pijnboompitjes en lekker veel Parmezaanse kaas. Laat de basilicumblaadjes niet meekoken in de saus want hierdoor worden ze bruin en verliezen ze hun smaak. Geniet ervan!

PS: Ik maak bij deze pasta vaak een lekkere salade of wat gegrilde groenten zodat je aan je dagelijkse portie groente komt.

De ingredienten netjes gesneden

Duur: 45 min.

2 opmerkingen: